top of page
Yazarın fotoğrafıEmin Tetik

Bebeklerde Zeytinyağı Kullanımı ve Avantajları

Bebek beslenmesinde en kritik dönem ilk 6 ay olarak görülüyor. Özellikle anne sütünden sonra katı gıdalara geçiş dönemi, bebekleri olduğu kadar aileleri de zorluyor. Doğru beslenme alışkanlığı temelleri bu yaş aralığında atıldığı için, bebeğin ileri yaşlardaki büyüme ve gelişimini büyük oranda etkiliyor. Bu dönemde tüketilmesi gereken besinler arasında sağlık değeri ve faydaları açısından zeytinyağı ön plana çıkıyor.


Bebeklerde Zeytinyağı Alıştırılmasının Faydaları. Çocuklarımız her daim en iyisini hakkediyor.



Bebeklerin beslenmesinde en temel besin maddesi anne sütüdür. Bebeğin sindirim sistemine uygun olduğu gibi aynı zamanda büyümesi ve gelişmesi için de tüm ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu nedenlerden dolayı bebeklerin ilk 6 ay temel besin maddesi süt olmalıdır. Ancak 6 aydan sonra bebekler büyüdüğü için anne sütü tek başına yeterli olmamaktadır. Yavaş yavaş ek besinlere geçiş yapılmalıdır. Sindirim sistemi yeni besinlerle ilk defa tanışacağı için, seçilen her besin çok önemlidir. Seçilen besinlerin alerji riski düşük ve bebeğin sindirimine uygun olması gerekmektedir. Önce elma gibi meyvelerden başlanmalı, ardından sindirimi kolay olan, evde mayalanmış yoğurt ve sonrasında da sebze yemeklerine geçiş yapılmalıdır. Bebeğe hazırlanan sebze yemekleri ve çorbalara 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı mutlaka ilave edilmelidir. Bu hem bebeğin enerjisi hem de içerisindeki yağ asitleri için gereklidir. Zeytinyağını kullanırken en önemli nokta yüksek ısıya maruz bırakılmamasıdır. Bu nedenle sebze ya da çorbanın altı kapatıldıktan sonra üzerine yağ eklenmeli ve sonrasında pişirilmeye devam edilmemelidir.


Bebek Bakımında Zeytinyağının Yeri Nedir ?


Bebeğiniz için kullanacağınız zeytinyağının doğal, güvenilir ve soğuk sıkım olduğundan kesinlikle emin olun. Soğuk sıkım zeytinyağı sağlıklı bileşenler açısından zengindir. Zeytinyağında yapısındaki A,E,D ve K vitaminleri içerdiğinden kendisi bir ilaç gibi gösterir. Bebeğinize zeytinyağı ile masaj sonrası banyo yaptırmanıza gerek yoktur.


Her bebek için her ürün uygun değildir. Zeytinyağı da, bazı bebekler için alerjik olabilir ve kızarıklıklara neden olabilir. Bu yüzden masaj yapmadan önce zeytinyağına alerjisi olmadığından emin olun. Zeytinyağı masajı yapacağınız zaman da,kesinlikle kalitesi korunmuş sızma zeytinyağını tercih edin.


Anne sütünden sonraki mucize

Yağ içeriğine bakıldığında zeytinyağı tekli doymamış yağ asidinden zengindir ve oleik asit içermektedir. Bu yağ asidi damar sağlığı için oldukça önemlidir. Damar sertleşmelerini önlediği gibi kolesterolün düşürülmesine de yardımcı olur. Bebeklerde henüz böyle bir sorun gelişmez ancak damar sağlığını korumak için en uygun yağ türü olarak bilinmektedir. Diğer bir yandan kuvvetli bir antioksidandır ve kansere karşı korumaktadır. 0-1 yaş bebeklerde sağlık zeminini oturtmak açısından çok önemlidir. Bu sebeple bebeğin beslenmesi en ideal şekilde yapılmalıdır. Bebeklerde belli aralıklarla kabızlık problemi de yaşanabilir. Zeytinyağı bu sorunu çözmede en iyi alternatif yöntemdir..


CENTRAL HOSPİTAL Çocuk doktorları.

Bebekler için en uygun yağ, sızma zeytinyağı

Zeytinyağının piyasada pek çok çeşidi bulunmaktadır. Bebekler için en uygun olan yağ; asitliği 0.3-0.5 arasında değişen sızma zeytinyağı olmaktadır. Emin olunan bir markanın zeytinyağı da kullanılabilir. Bebekler ve çocukların doğru beslenmeleri hayatları boyunca önem taşımaktadır. Bu dönemde doğru beslenen bebeklerde büyüme ve gelişme tam olarak gerçekleşir, ileriki yaşlarda kronik hastalıklara daha az yakalanırlar. Bu nedenlerden dolayı bebeklere, 1 yaşına gelene kadar katkı maddesi içeren hazır gıdalar verilmemelidir. Ayrıca şeker ve tuz beslenmeden tamamen uzak tutulmalı, doğru pişirme yöntemleriyle maksimum fayda sağlanmalıdır.




Kaynak: http://centralhospital.com/Haberler/bebeklerde-zeytinyagi-kullanimi-ve-avantajlari/


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page